Válasszon ingatlanjaink közül

Épületdiagnosztika

Statikus: Sebestyén Tamás 0630 3257197

A diagnosztika az orvosi gyakorlatból kölcsönvett kifejezés és tevékenység, de miként ott is az észlelhető tünetek értékelése alapján kell dönteni a beavatkozás módjáról, az öregedő épületnél is a hibajelenségeket kell elsősorban számbavenni az eredeti állapot helyreállításához.

Az épületdiagnosztika célja az, hogy az épület kezelője (tulajdonosa) az adott – soron következő – fenntartási feladatához megfelelő szintű információkat kapjon az épület egészéről vagy annak meghatározott szerkezeti részéről, illetve berendezéseiről.

Minél tervszerűbb fenntartási tevékenységet akarunk folytatni, annál nagyobb szerepet kell biztosítanunk az épületdiagnosztika számára.

Az épületfenntartási módszereket első közelítésben, annak megfelelően, hogy a teljes rendszer (épület) vagy csak a rendszerkomponensek (szerkezetek) fenntartására irányulnak, két csoportra oszthatjuk:

 • komplex módszerek: pl. felújítás, korszerűsítés.
 • egyedi módszerek: pl. karbantartás, hibaelhárítás.

Általános állapot meghatározó vizsgálatok:

feladata meghatározni az épület ill. szerkezet anyagát, általános állapotát és rögzíteni azokat a tényeket, elváltozásokat, melyek szakvizsgálatot igényelnek.

Részletes állapot-ellenőrző szakvizsgálatok:

célja, hogy az épületről, illetve valamennyi szerkezetéről teljes értékű, összefüggéseiben is feltárt információ álljon rendelkezésre. Ezt a vizsgálat fajtát alapvetően az épületfelújítási, korszerűsítési munkák előkészítésénél szokás alkalmazni.

Cél-jellegű szakvizsgálatok:

elvégzésére akkor kerül sor, amikor az épület vagy kijelölt szerkezeteinek állapotáról a lehető legnagyobb biztonsággal kell véleményt alkotni.  A hibajelzésre vagy működéskiesésre alapozott módszer alkalmazására olyankor van szükség, amikor a kár bekövetkezése váratlan. Ilyenkor a meghibásodott szerkezetet a lehető leggyorsabban kicserélik vagy helyreállítják. A merev ciklusok szerint végzett fenntartás esetében az intézkedéseket előírt időpontokban kell végrehajtani, függetlenül a károsodási állapottól és a külső ható tényezőktől. A felülvizsgálattal egybekötött életpálya-szemlélet az épület életét folyamatként kezeli. Ebben a folyamatban olyan kitüntetett pontokat határoz meg, amelyek műszakilag jól definiálhatók és állapotkategóriaként elkülöníthetők. A fenntartási tevékenység tervszerűen rögzített időpontokban elvégzett felülvizsgálattal kezdődik, beavatkozási döntést csak akkor foganatosítanak, ha az épület állapota ezt megköveteli.

Az épületek hőfizikai követelményei:

Az építészetben a hővédelem a rendeltetés, a használók és az épület egésze szempontjából lényeges meghatározó körülmény, mert ilyen módon tudunk az embereknek, élőlényeknek, raktári áruknak, munkafolyamatoknak megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

Arra kell törekedni, hogy az elérendő cél összhangban legyen a szerkezet építésénél felhasználandó anyagokkal, költségekkel, az alkalmazandó technikai berendezésekkel. A hővédelemnek az épületek korszerű, gazdaságos hőegyensúlyát (energiatakarékosság) kell eredményeznie.

A különböző igénybevételekre érzékeny épületszerkezeteket, csomópontokat a külső időjárás hőváltozásaitól védeni kell, mert az ilyen okból keletkező feszültségek épületkárokat okozhatnak.

Az épületeket a különböző évszakokban jelentős mértékben eltérő hőmérsékleti hatás éri, - amit nyáron árnyékoló fényvisszaverő felületekkel, hűtéssel, - télen alapvetően fűtéssel ellensúlyozzuk. A hűtésbe és fűtésbe betáplált energiát és költséget a legkisebb veszteséggel kell hasznosítanunk, - ezért az épületek hővédelme kiemelt feladat.

A hővédelem, - hőszigetelés tervezése és kivitelezése - szempontjából legkritikusabb szerkezetek:

 • homlokzatok, - zárófödémek, pincefödémek, tetőszerkezetek
 • ablakok, ajtók
 • hideg-meleg helyiségek közötti válaszfalak, - kiváltók, áthidalók
 •  homlokzattal érintkező tartószerkezetek; - szellőzők, kémények.

A hővédelem hiánya:

a szerkezeti károsodások túlnyomó többségét a megoldatlan hőszigetelésre lehet visszavezetni. A hőszigetelés hiányosságaiból eredő károsodások egy része szemmel látható épületkárok formájában jelentkezik. Ilyeneket mutatnak az időjárási hatásoktól kellően nem védett, feszültségre érzékeny épületrészek, amelyek a hőmozgás hatására megrepednek. Ilyen károkat láthatunk továbbá, amikor a körítőszerkezetek alacsony hőmérsékletű belső felületein a létrejövő párakicsapódás penészedést, fagykárokat okoz. Láthatatlan kárként kell értékelnünk azt a mérhetetlen mennyiségű fűtőenergiát, amit ily módon elpazarlunk, vagy azokat a betegségeket, amelyeket a belső terek egészségtelen klímája idéz elő.

A hiányos vagy rossz hőszigetelés láthatatlan, közvetett károkat okoz az emberek, élőlények szervezetében, munkahelyeken csökkenti a munkateljesítményt, raktárakban az áruk minőségét és értékét, stb. A nem megfelelő, rosszul összeválogatott rétegrendszerű, hiányos hőszigetelés a felületeken és szerkezeteken látható, közvetlen épületkárokat okoz. Egyes statisztikák szerint a magasépítési épületkárok 80 %-a a rosszul megoldott hőszigetelésekből, - az épületek energiaveszteségének 60 %-a ugyanezen okból adódik.

Ezek mellé meg kell említenünk két olyan jelenséget, amelyek drasztikusabban figyelmeztetnek a hővédelem szükségességére. Egyiket az egyrétegű ablakoknál észlelhetjük, ahol a külső –15 C és a belső +20 C hőmérséklet mellett az üveg belső felületén jégvirágok képződnek a –2C hőmérséklet miatt.

Tudomásul kell venni, hogy a hőszigetelésre vonatkozó igényt szabvány írja elő, annak mértéke számítható, és amennyiben a szerkezet ezt nem elégíti ki, rendeltetésszerű használatra alkalmatlannak kell ítélni.

A hőhidak kiküszöbölése a hővédelem nagyon fontos kiegészítő szempontja.

Hőhíd leggyakrabban akkor áll elő, ha a környezetében lévőkhöz képest jó hővezető tulajdonságú anyag, vagy szerkezet belső és külső levegővel egyaránt érintkezik. Ilyen esetben különböző épületkárosodások állnak elő.

Ilyen hődidak a megfelelő hőszigetelésű falba épített nagyobb hővezető képességű szerkezetrészek: pl. áthidaló gerendák, koszorúk, vázszerkezeti elemek stb.

A hőmozgás minden anyag természeti tulajdonsága: felmelegedéskor kitágulnak, lehüléskor pedig összehúzódnak. Ez a tulajdonság mindaddig nem okoz gondot a nagy kiterjedésű épületszerkezeteknél, amíg nem ütközik akadályba. A befeszített szerkezeti elemekben azonban váltakozva ébrednek a nyomó- és a húzófeszültségek. A végeredmény általában repedések formájában jelentkezik, amelyek az állandó periodikus mozgás hatására egyre jobban megnyílnak és tönkreteszik a tartószerkezetek védelmét biztosító szerkezeteket is.

A napsugárzás a nélkülözhetetlen élettani hatása ellenére sok épületszerkezeti károsodás elindítója lehet. Az építőanyagok színét elváltoztatják, öregedési folyamataikat beindítják, élettartamukat csökkentik. Nagy szerepük van továbbá a szerkezetek felületén megtelepedő növényi organizmusok fotokémiai folyamatainak fenntartásában is. A nyári napsugárzásnak még egy kellemetlen hatását ismerjük: a nappali órákban erősen felmelegedő épülethatároló szerkezetek a felvett hőmennyiség egy részét már az éjszakai lehűlés időszaka előtt a helyiségekbe sugározzák. Forrás: Füti Omega

 

Hitelkalkulátor

 

Banki előminősítő és összehasonlító kalkulátoraink segítségével egy helyen mutatjuk be az összes banki ajánlatot.

 

 

Legújabb híreink
 • Kertépítés Hegykő
  2023.05.16 17:26

  . jpg" style="width: 350px; height: 234px; float: left; margin-left: 10px; margin-right: 10px;" />Szeretettel ajánljuk:Németh Gyula HEGYKŐokleveles Agrármérnök | ügyvezetőTel: +36309694048.

 • Fotózáson jártunk
  2023.04.27 13:45

  Szeretettel ajánljuk irodánk fotósát, Bóta Lucát <3. jpg" style="width: 250px; height: 333px; float: left;" />.

 • Etikus ingatlanos inerjú
  2022.10.20 09:56

  . hu/etikus-ingatlanos-interju-dobos-marta/?fbclid=IwAR2U74VP0XjK1VSbCRljjdriqvaQ5zrtYVYkK1kBZUmcLOTH5xd-nsAQXKM">https://etikusingatlanos.

 • Irányított véradás
  2022.09.20 17:36

   Kedves Barátaim, Ismerőseim!SOS Véradókat keresek barátnőm megsegítésére!Helyszín:Kapuvári Rábaközi Művelődési Központ (9330 Kapuvár, Győri út 2.

 • Találjuk meg együtt!
  2022.02.15 20:34

 • Újra a Lakásvásár c. műsorban
  2022.01.31 12:22

  . youtube. com/watch?v=7kAIRAPNpPw" target="_blank">https://www. youtube. com/watch?v=7kAIRAPNpPw.

 • Lakatos szolgáltatást ajánlunk
  2022.01.17 18:13

  Jó szívvel ajánljuk:KATT A LINKRE:   . com/" target="_blank">https://oa76steelwork. com/.

 • Figyelem felhívás
  2021.06.02 20:21

  NEM járulunk hozzá, hogy az iroda neve alatt futó ingatlan hirdetésekből a fotókat (sem honlapról, sem hirdetésből, sem sehonnan) az írásos beleegyezésünk nélkül BÁRKI privát vagy egyéb célra felhasználja, vagy azt harmadik fél számára tovább adja! Nyomatékosan kérem ennek betartását!.

 • Ingatlanpiaci körkép
  2021.04.28 09:54

  Egy olyan negyedévet zárt a magyar ingatlanpiac, ami sok várakozást felülmúlt pozitív és negatív értelemben is. Műsorunkban országos körkapcsolás keretében helyi etikus ingatlanosok segítségével tekintjük át az adott piac sajátosságait és jelenlegi állapotát.

 • Lakásvásár című műsorban szerepeltünk
  2020.11.07 15:53

  Ismét Borsi Lászlóval beszélgettünk a Lakásvásár c. műsorban.

 • Covid-19 információ
  2020.10.12 10:20

  Megkérjük Tisztelt ügyfeleinket, hogy legyenek partnereink az esetleges fertőzések elkerülése érdekében, és a telefonos, ill. elektronikus csatornákat részesítsék előnyben ELSŐ KÖRBEN! Az ingatanokat továbbra is személyesen mutatjuk be!Kérjük, hogy a megszokott protokolláris formuláktól (kézfogás) tekintsünkel, és maradéktalanul tartsuk be a fokozott higiénés szabályokat! ÜGYFELEINK LAKÁSÁBAN, IRODÁNKBAN KIFEJEZETTEN KÉRJÜK, HOGY MINDENKI VISELJEN MASZKOT! Adásvételi szerződésekre, és személyes találkozókra csak a döntéshozók jelenjenek meg.

 • lányok.png
  A Lakásvásár c .műsorban szerepeltünk
  2020.08.21 17:29

  Továbbra is lehetőséget kérünk az ingatlan értékesítésére kizárólagosság helyett! Mindezt több, mint 25 éves marketing tapasztalattal háláljuk meg! A tejes műsor a linken elérhető: .

 • Hatoscsatorna Lakásvásár c. műsorában
  2020.06.05 22:25

  Hatoscsatorna Lakásvásár c. műsorában szerepeltünk!. youtube. com/watch?v=sCVFjo7TxVU&feature=share&fbclid=IwAR1H78TeR2NEJUMr8IwpETAcxxz-rjeH7RDEnanTTpIFSfWW2o6jYBVxRIs" target="_blank">https://www.

 • Ismét a Médiában szerepelt az irodánk:
  2020.05.31 15:38

  Ismét a Médiában szerepelt az irodánk:(4:16-tól).

 • Újabb cikkben szerepeltünk:
  2020.05.27 15:41

  Dobos Márta, ingatlanközvetítő szerint a márciusi sokk és mélyrepülés után, lassan éledezik a piac. Az irodai tapasztalatok, és weboldaluk látogatottsági adatait figyelembe véve azt gondolja, hogy az enyhítésekkel párhuzamosan a vevők bizalma is újra éledt.

 • Cikkhez tartozó riport
  2020.04.08 08:29

  A tegnapi cikkhez tartozó riport: (8:24 perctől).

 • A Sopron Médiának nyilatkozott irodánk
  2020.04.07 20:13

  . sopronmedia. hu/cikkek/soproni-alberletek-mi-varhato-a-jarvany-utan?fbclid=IwAR3V8t7SHCX0ufvh9W80c5V5A7eBLQ9JQ_9oYHLITt6N4M3R5xbqbtLs2JM" target="_blank">https://www.

 • FONTOS KÖZLEMÉNY
  2020.03.15 20:02

  Tisztelt Ügyfeleink!Kollégáink, megbízóink és partnereink egészségének megőrzése érdekében szeretnénk a segítségüket kérni!Telefonon, e-mailben, messengeren továbbra is a rendelkezésükre állunk!Megkérjük tisztelt ügyfeleinket hogy legyenek partnereink az esetleges fertőzések elkerülése érdekében, és a telefonos, ill.

 • Boldog karácsonyt!
  2019.12.23 14:38

 • Etikus ingatlanos tagsági kártya
  2019.11.27 10:38

  Megérkezett az Etikus ingatlanos tagságot igazoló kártya. Forduljanak hozzám bizalommal!Dobos Márta 06206651652.

 • SOPRON CARD elfogadóhely lettünk!
  2019.08.05 12:38

  Örömmel tudatjuk, hogy SOPRON CARD elfogadóhely lettünk! Az irodai jutalék 10%-a jár a kátyával rendelkező ügyfeleink számára, akik rajtunk kersztül értékesítik ingatlanukat!.

 • ETIKUS INGATLANOS TAGOK LETTÜNK
  2019.08.03 17:41

  KIÉRDEMELTÜK, HOGY TAGJAI LEHETÜNK AZ ETIKUS INGATLANOS MOZGALOMNAK Tisztesség.

 • NOE tagsági kártya elfogadóhely lettünk
  2019.07.23 08:10

  Nagycsaládos anyaként rendkívül fontosnak tartom a családok segítését, támogatását. Irodánk a NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) által kibocsátott érvényes kártya felmutatása esetén 0,5% kedvezményt biztosít az irodai jutalékból.

 • Áldott ünnepeket!
  2019.04.18 21:01

  Áldott, békés, szeretettel teli ünnepek kívánunk mindenkinek!.

 • Értékbecslői jogosultság
  2019.04.17 21:18

  Már hivatalos értékbecslésre is jogosultak lettünk!Eredményesen zárult a vizsgaidőszak :-).

 • Falusi CSOK település lista
  2019.04.14 16:25

  A . hu/csok-otthonteremtesi-kedvezmeny/falusi-csok/" title="További tudnivalók falusi CSOK címmel">falusi CSOK településlistájával kapcsolatban már több információ is napvilágot látott az elmúlt hetekben, de a végleges településlista mindeddig váratott magára.

 • Sopron szabályozási tervei
  2019.03.20 19:40

  . sopron. hu/Sopron/portal/autonomy_show?contentId=2009&fbclid=IwAR1LeS8Gr6hYUUUccaeA63-4Qp5bg_fn7gZ4BN0OndqaIBwQkM0Ql9hw5mU" target="_blank">http://www.

 • Otthonteremtési támogatások
  2019.03.13 14:10

   Otthonteremtési támogatások már megjelentek a legújabb Magyar Közlönyben:  .

 • IMGP2503.JPG
  Szívből ajánljuk
  2019.03.10 18:26

  Családi vállalkozásunk 1993-óta működik, folyamatos fejlesztések mellett Sopronban. Dísznövények,fenyők, örökzöldek, cserjék , rózsák, gyümölcsfák és bogyósok termesztésével és árusításával foglalkozunk.

 • Falusi Csok kivonat - Sopron TV Híradó
  2019.03.05 13:12

  https://www. youtube. com/watch?v=8JnCF3jOTSU&feature=share.

 • Ennyivel drágulnak a lakások
  2019.02.22 20:18

  Januárban a GKI országos ingatlanpiaci indexének értéke októberhez képest 3 ponttal emelkedve historikus csúcsra ért. Tovább tart tehát az általános derűlátás, rövid távon nincs jele trendfordulónak - derül ki a GKI legfrissebb elemzéséből.

 • Kalkulátor
  2019.02.18 18:18

  Kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához az . hu/sites/apeh/calc/ingatlan_jovedelem_menu. html">NAV oldalán.

 • Jó hír a hitelt felvevőknek
  2019.02.18 15:56

  A férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik a házasok gyermekvállalási támogatását. Elváltak és özvegyek is jogosultak lehetnek a fiatal házasok 10 millió forintos hitelére – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 • 2018 legdrágább ingatlanjai
  2019.01.09 11:36

  A lakáspiac 2018-ban is erős tempót diktált, a kereslet nem lanyhult, az árak is feljebb kúsztak, és kiemelkedő esetekre is bőven volt példa - derül ki az Ingatlan. com év végi összefoglalójából, amely az öt legdrágábban kínált és jelenleg eladásra váró ingatlant, valamint 2018 leggyorsabban eladott lakásait és házait mutatja be.

 • Tervezd meg kerted téli arcát
  2019.01.08 21:18

  Télen is legyen a kerted színes, hiszen ebben a borongós, szürke időszakban talán még nagyobb örömforrást jelent egy élénk színű növény látványa.

 • Tízezreket is megspórolhatsz az áramon
  2019.01.08 21:15

  A világításon könnyen spórolhatszÉrdemes elgondolkodni azon, hogy a lakás bizonyos helyiségeiben .

 • Így szellőztess télen
  2019.01.08 21:13

  Szellőztess naponta többször!Az elhasználódott levegőt télen is száműzni kell a lakásból. Nemcsak azért, mert a beáramló hideg felfrissít, hanem, mert egyúttal távoznak a levegőben tobzódó kórokozók.

 • Jön a falusi CSOK
  2019.01.08 21:08

  Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban, ezt jól mutatja, hogy tavaly az export értéke átlépte a százmilliárd eurót, ez korábban soha nem fordult elő - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 Forint, fillér magazinjában.

 • Szekrényből előbújó ágy
  2019.01.08 21:06

  Murphy-ágyak a maximális helykihasználásértNevét tervezője, William Lawrence Murphy után kapta. Az ötlet az 1900-as évek elején pattant ki a fejéből, amikor szeretett volna áthidaló megoldást találni arra az erkölcsi problémára, hogy egy nő nem teheti be a lábát olyan helyiségbe, ahol a férfi ágya van.

 • Útfejlesztés
  2019.01.06 20:01

  Évvégi jó hírként érkezett a Magyar Közlöny egyik legfrissebb száma, hiszen számos olyan iránymutatást fogalmaztak meg benne, mely térségünk infrastrukturális fejlesztését is megalapozza.

 • Változik a csok 2019-ben
  2018.12.29 10:20

  Jövőre is folytatódik, és bővül az otthonteremtési program - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.